Password Recovery

Fortgot your password? Don't worry we can deal with it
Recenze filmu Dračí srdce 3: Čarodějova kletba

Recenze filmu Dračí srdce 3: Čarodějova kletba

Je to už téměř 20 let, co jsme poprvé slyšeli Draca poprvé promlouvat hlasem Seana Conneryho v legendárním Dračím srdci. Po počátečním úspěchu ho během pár let následovalo Dračí srdce 2, což mu už ale nesahalo ani po kotníky. Pak nebylo dlouho nic, až v roce 2015 jsme se dočkali pokračování ze stejné produkce - Dračí srdce 3: Čarodějova kletba. V následujícím článku se na něj podíváme podrobněji. Nečekejte ale extra komplexní rozbor, spíše jen vypíchneme pár nejzajímavějších věcí.

Upozornění - následující text obsahuje spoilery!

 

Úvod do děje

Celý děj se odehrává ve Velké Británii na rozhraní Anglie a Skotska. Římský císař Hadrián zde v roce 128 n.l. zbudoval zeď oddělující barbarský sever od jihu ovládaného římským impériem. Řím časem upadl, rytíři jižních zemí ale stále používají zeď jako ochranu před severními kmeny. Ať už jde o spíše mírumilovné druidy a nebo o další více výbojné kmeny.
Náš příběh začíná u druidského kmene, jež zrovna předpovídá příchod padající hvězdy ze souhvězdí Draco. Zatímco někteří druidi tuto událost vítají jako předznamenání míru a prosperity, jiní v ní vidí příležitost, jak dobýt jih. Samozřejmě je to právě náš pan hlavní záporák, druidský čaroděj, kdo se spolčí s  výbojnými kmeny a vede je do války s jihem.
Na scénu vstupuje Gareth - panoš, jež touží stát se rytířem. Rytířský řád již ale není to, co býval. Než o čest a dodržování rytířského kodexu jde o vybírání daní a tyranizování venkovského obyvatelstva. Pokud nejste odhodláni k čemukoli, zbývá si tento post zaplatit. Gareth se proto vydává hledat spadlou kometu, neboť se nechal hrnčířem přesvědčit, že v ní najde hromadu zlata. Najde však Draga, s nímž se společně postaví druidskému čaroději.
 
 

Zajímavé momenty z filmu

Magie je v současném fantasy bohužel už standard, setkáme se s ní v hojném množství i zde. Přitom staré dobré původní Dračí srdce ji prakticky nepotřebovalo, a jaký to byl film.

Místní hrnčíř je asi trochu jasnovidec, protože se předzásobil dračími suvenýry v předstihu :) Každopádně by mě zajímalo, jestli tenhle džbánek někdo z fanoušků vyrobí.

Tak takhle se k nám dostali draci? To by ovšem znamenalo, že jsou to ve své podstatě mimozemšťani :) Koneckonců, proč ne. Alespoň se můžeme těšit možnou existencí čistě dračí planety někde ve vesmíru.

Co nás (mimo jiné) hodně těší je fakt, že Dragovi udělali "klasické" dračí oči. Žádné experimenty typu Jiří a drak, kde měl drak zorničku do kříže (což musí být i dost nepraktické).

Dračí srdce 3 hodně recykluje z prvního dílu. Není to jen hudba, která je snad ta samá jako v jedničce, je to i hlavní dějový prvek - sdílení srdce mezi drakem a člověkem. Po tom, co se Gareth nechal velmi hloupě zasáhnout šípem, se dostane do tahanice o dračí vejce. Podaří se mu jedno z nich zachytit, než by se rozbije o zem a tento akt je zdá se dostatečný k tomu, aby s vámi drak sdílel srdce. A to i přesto, že se tyto vejce později používají jako taktické výbušniny :)

Je otázka, jestli je Drago již dospělý drak a nebo jestli ještě vyroste. Oproti Dracovi je tak dvakrát menší, pokud soudíme podle velikosti tlamy a dalších zpracovaných velikostních referencí. Drago se oproti Dracovi liší nejen velikostí, ale i barvou, šupinami a celkovou stavbou hlavy. Každopádně se podle mého soukromého názoru povedl :) Draga dabuje ben Kingsley, což je volba více než dobrá.

A ještě jedna perlička - Drago má i své původní jméno, jež zní Hissyoxyillammochogannatoss.

Zvláštní dějový obrat nastává, když se Drago poprvé setká s druidským čarodějem. Ten na něj totiž uvalí kletbu, jež má za úkol dostat Draga do moci čaroděje. Nefunguje to ale hned, pod úplnou kontrolu se dostane až s plným měsícem. Nicméně do té doby se z něj ve svitu slunce (a kupodivu i jakéhokoli jiného dost silného světla) stává přízračný drak, jež se nemůže ničeho dotknout. Ale jednu výhodu to má - umožňuje mu to okamžité cestování skrze stíny. A skrze sdílené srdce tato schopnost přešla i na Garetha. Je to celé přitažené za vlasy, ale pořád je to ještě alespoň trochu zdůvodnitelné.

Gareth a Lorne. Kde už jsem to jen viděl...že by Bowen a Gilbert z původního Dračího srdce? Rozhodně by to v mnohém odpovídalo.

 

Vejce...vybuchují? To je možná důvod, proč do dnešní doby přežilo tak málo draků. Prakticky žádný. Převzato z Dragonheart 3 blogu.

 

 

...A zde je odpověď na otázku, jestli má drak nějaké zranitelné místo :)

Již víme, že dračí srdce může vyléčit smrtelná zranění. Ale to není vše - zřejmě může vyléčit i smrt! A dokonce drak nemusí být ani vylíhnutý. Zkrátka už to s tou sílou dračího spojení trochu přehánějí.

Konec filmu je hodně otevřený dalšímu pokračování, kde už bysme dokonce mohli mít draků víc :) Podle našich informací by to dokonce mohl být prequel k původnímu dračímu srdci, nicméně ještě nějaký ten mezidíl by měl vyjít.

 

Shrnutí

Dračí srdce 3 není tak dobré, jako původní Dračí srdce, ale stále je řádově lepší než druhý díl. Mohl bych si potěžovat na zbytečné používání magie, vykrádání jedničky jak po dějové stránce tak po hudební a občasné skřípání děje, ale i tak to bylo velmi dobré. Ben Kingsley jako Drago je skvělý, dokonce se mu trochu podobá.
Celkově bysme tomu dali 4/5 hvězdiček, tedy 80% :) A jak to vidíte vy?

Pro hodnocení, další obrázky a videa můžete navštívit zdejší stránku, věnovanou filmu: Dračí srdce 3: Čarodějova kletba.

 

Galerie